Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (543 words)

Különleges ásványvizek

water

Sok szó esik az elegendő folyadékfogyasztásról, főként kánikula idején. De mit igyunk?

Milyen minőségi elvárások vannak a szervezet számára megfelelő folyadékkal szemben?  Egy felnőtt férfi test tömegének közel 60%-a víz, a női test tömegének 50%- a (a magasabb testzsír-százalék miatt), a csecsemőknél pedig ez az arány eléri a 70%-ot. Egyértelmű választásnak tűnik, hogy vizet kell inni.

 

 

A megfelelő minőségű folyadék

 nem szénsavas, nem tartalmaz mesterséges anyagokat, színezéket, tartósítószert, ízesítőt, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert. A szénsavas ital puffadtságot, telítettséget okoz, gátolja a hatékony emésztést és felszívódást, elgázosítja a beleket, gátolja az immunrendszer hatékony működését. A nem megfelelő ital felesleges és üres kalóriákat hordoz, feleslegesen terheli a szervezetet, hizlal. Az napi folyadékigény egyénenként eltérő: kb. 1,5 l – 3 l, de ez természetesen függ az éghajlattól, időjárástól fizikai aktivitástól, élettani állapottól, életkortól is.

 

Mit igyunk?

 A szénsavmentes ásványvizek fogyasztásánál ügyelj arra, hogy az összes oldott ásványi anyag tartalma ne legyen több 500-600 mg/liternél. Vannak érvek pro és kontra a (tisztított) csapvíz - palackozott víz témában. Nekem ezek közül a két legfontosabb szempont, hogy az általam elfogyasztott víz mentes legyen a hormonális szennyeződésektől, és a tároló palackból se kerüljön egészségre ártalmas anyag a vízbe.

A gyógyteák vagy a zöldtea fogyasztása is nagyon jó választás. A frissen facsart gyümölcslevek, zöldséglevek fogyasztása pedig különösen fontos (vitamin, ásványi anyag, élő enzimek vannak benne kb. 20 percig). Ugyanakkor fontos tudni, hogy     1 dl 100%-os gyümölcslé kb. 10 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és kb. 85-90 kcal-t !!!

 

Az érdekesség kedvéért pedig szeretnék bemutatni néhány igazán különleges vizet, amelyeket egy kedves barátom, a Borsuttogó weboldalán találtam.

 

Berg jéghegyvíz 

Jéghegyekből nyert víz, mely egyedülállóan lágy, rendkívül alacsony ásványi anyag tartalommal. Ennek a víznek az utazása több mint 15.000 évvel ezelőtt kezdődött a Nyugat-Grönland-i ősi gleccserektől.  Elszigeteltsége a víz forrását az ember által teljesen megközelíthetetlenné tette. Csak akkor lehet "betakarítani" jéghegyek formájában, amikor masszív jégdarabként letörik az óceánba. A "betakarított" jéghegyeket szigorú minőségi előírások mellett megolvasztják és palackozzák annak érdekében, hogy megőrizzék a víz természetes tulajdonságait. Az észak-atlanti hosszú tél és a zord körülmények miatt a termelés korlátozott. A jéghegyek betakarítása veszélyes feladat. Nagyon instabilak, másodpercek alatt átfordulhatnak. Mindez igazán különleges élménnyé teszi a jéghegy víz fogyasztását.

1433845389 1295 berg glass bottle

 

VEEN forrásvíz 

A VEEN víz Észak-Finnország Konisaajo területén található forrásvízből származik.  Az 1950-es években egy olyan területen  akadtak a szabadon folyó forrásra, amely az egyik legkevésbé lakott Európában. A víz palackozása közvetlenül a forrásnál történik, 3-4 fokos hőmérsékletnél.

Minden palackozott VEEN víz csak a forrásvíz természetes ásványi anyagait tartalmazza.

1433844650 1706 veen ever

FIJI forrásvíz

A Fiji ásványvíz forrása egy artézi víztároló, amely 1500 mérföldre van a legközelebbi lakott kontinenstől. Ez a távolság biztosítja, hogy a víz tisztább és egészségesebb legyen, mint a legtöbb palackozott víz, mert forrása távol van a környezet szennyeződéseitől, és az iparosodott területektől.

A Fiji Water-t Viti Levu szigetén palackozzák, közvetlenül a forrásnál. Az ikonikus négyzet alakú palackba kerülő víz akkor érintkezik a levegővel először, amikor lecsavarjuk a kupakot. Jótékony hatása van a haj, a bőr, a köröm, és a csontok egészségére. Egy 2005-ben készült American Society for Clinical Nutrition tanulmány megállapítja, hogy a szilíciumban gazdag víz fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is.

1433844990 2974 fiji1

 

 

Kellemes hűsölést kívánok!

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem.

Köszönöm.

 

0
Az egészségfejlesztés módszerei és lehetőségei
Ragyog a napsütés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 24. szerda
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép