Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (669 words)

Ragyog a napsütés

woman-3046591_1280

Vártunk rá sokat, de végre ismét ragyog a napsütés. Mivel napelemmel működünk, használd ki, és töltődj fel a Nap energiájával! Érdemes azonban néhány szót ejteni a napvédelemről is. A nyári bőrápoláshoz és a nap káros hatásaival szembeni védelemhez a természetben igazi kincseket találsz. A teljesség igénye nélkül a homoktövis olaját, az orvosi levendula illóolaját és aromavizét, a körömvirág olaját vagy kenőcsét emelném ki.

 

Napvédelem

A homoktövis termése amellett hogy igazi multivitamin, a belőle kinyert vöröses-aranyszínű olajával luxuskényeztetést is nyújt a bőrnek. Az ezüstfafélék családjába tartozó tövises cserje bogyói, és az abból hidegen sajtolással kinyert olaj dúskál a vitaminokban, mint az A-vitamin provitaminja a béta-karotin, vagy a B-vitaminok (B1, B2, B6, B9, B12), K- és E-vitamin, és rendkívül magas a C-vitamin tartalma is. (100 gramm gyümölcshúsban 2500mg a C-vitamin tartalom!) Bőrselymesítő hatását a benne fellelhető gazdag telített és telítetlen zsírsav tartalomnak is köszönheti. Vigyázat, a növény vadon termő példányai védelem alatt állnak, viszont alkalmazásának semmilyen mellékhatása nem ismert. A gyümölcs húsát már nagyon régóta felhasználják az alternatív és komplementer gyógyászatban, az egészségmegőrzésben, de a gyümölcshús olaja újdonságnak számít.

Hatása a bőrre: támogatja a bőr ellenálló és védelmi mechanizmusát, bizonyos mértékben védelmet nyújt a káros UV sugárzással szemben, a napallergia ellen, feszesíti a kötőszövetet, megelőzi a ráncosodást és a pigment foltok kialakulását, gondoskodik a bőr nedvességtartalmának megőrzéséről, antioxidáns hatású.

Recept homoktövis olajjal

Külsőleg felhasználva a nap elleni védelemhez keverj össze 100 ml szezámolajt, 100 ml mandulaolajt és 5 ml homoktövis olajt 1,5 ml orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolajjal. Ezzel a keverékkel már a reggeli tusolás után kend be a bőrödet, hogy védelmet nyújtson a napfény káros hatásaival szemben. Majd az esti tisztálkodás után testápolóként használd ismét.

                                        homoktovis pin

Belsőleg felhasználva a homoktövis olaját már a tervezett napfényes utazás előtt legalább 2 héttel kezdd el szedni, naponta 20-30 cseppet, elkeverve pl. tejszínben vagy joghurtban, esetleg mézben. 

                                                                                                               homoktovis olaj pin 

Napégés

Napégés kezelésére az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja az aromaterápia legjobb eszköze. 2 ml orvosi levendula illóolajat és 1 ml vadlevendula illóolajat (Lavandula latifolia spica) keverj el 17 ml körömvirág olajban (Calendula officinalis), vagy gyermekek kezeléséhez 6 éves kor alatt 47 ml körömvirág olajban. A keverékből finoman oszlass el 10-15 cseppet az érintett bőrfelületen naponta 5-6 alkalommal, legalább 3 napon át. Az orvosi levendula aromavize hűsítő permet a bőrre fújva. Kiegészítő kezelésként nagyon fontos a sok folyadék, tiszta víz fogyasztása.                               

levendul mezo pin 

Napszúrás

Napszúrás esetén pihenj sokat hűvös, árnyékos helyen, gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról, és ha szükséges menj el orvoshoz! Külsőleg hűsítő borogatásként a lándzsás útifű (Plantago lanceolata) teáját is használhatod, belsőleg pedig hideg borsmenta (Mentha piperita) teát, de az orvosi levendula, borsmenta és damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) aromavizének hűsítő permete is csodákat tesz.

Ugye alapszabály, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között nem napozunk. A kisgyermekekre sem kell „műanyag” bevonatot kenni a különböző „csodafaktorú” napozókészítményekből. Lassan, fokozatosan szoktasd hozzá bőrét a napsütéshez, célszerű már kora tavasztól. A természetes alapanyagokból készült, ámde alacsonyabb faktorú napvédő termékek így is megfelelő védelmet nyújtanak, ha okosan élvezitek a napfényt.

 

sun in sunglasses pin 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

Felhasznált irodalom: 

Ingrid és Peter Schönefelder: Gyógynövény határozó (Holló és Társa)

Ursel Bühring: Testünk, lelkünk ápolása ( Sziget Könyvkiadó 2013)

Feller Adrienne - Tobai Ágota: Aromareneszánsz ( Bookline 2013)

 

Fotó: Pinterest

 

0
Különleges ásványvizek
Meddig zsigerelheted ki önmagadat?
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 28. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép