Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
4 minutes reading time (759 words)

Aromaterápia a léleknek

essential-oils-2535611_1920

...avagy az illatok életre kel-TE-nek! Ha hagyod. Ha megérzed. Ha utat engedsz az intuíciónak.

Hiszen az illóolajok nem csak a fizikai testre hatnak, hanem a lélekre és a szellemre is. 

Az illóolajok energiája

Az illóolaj a növény esszenciája, amit a fény, a víz, a föld és a levegő energiájából állít elő. Élő, energiát hordozó anyagok. 50-300 különféle kémiai vegyületből épülnek fel, melyek meghatározzák tulajdonságaikat, hatékonyságukat, alkalmazási körüket.

A gázkromatográfiás analízis létezése óta (melynek során laboratóriumi körülmények között határozzák meg az illóolajok kémiai összetételét) már nem vitatható kérdés, hogy az illóolajok hogyan hatnak a fizikai testre.  A limbikus rendszeren keresztül pedig az általuk hordozott információ eljut az érzelmekig.  De az esszenciális olajok energiájának hatása jóval túlmutat az ember fizikai testén, megérinti az éterikus testet, az asztrális testet, és a mentális testet is. Ha hagyod. Az illóolaj a teljes emberi energiarendszert harmonizálja, erősíti.

Nagyon szeretném megtudni, hogy az illóolajok által hordozott információ vajon eljut-e a kauzális testig is? (A kauzális test a korábbi életek információit tartalmazza és befolyásolja az összes alatta elhelyezkedő energiatest állapotát.) Ha valaki tudja, kérem írja meg! 

Az illóolajok hatásmechanizmusa

Bedörzsöléskor, masszázs vagy illóolajos fürdő alkalmával az illóolajok a bőrön keresztül bejutnak az intercelluláris térbe, a hajszálereken át felszívódnak. 20-60 perc elteltével jelenlétük kimutatható a lélegzetből is.

aroma bath canstockphoto12150563

A francia aromaterápiában – amit csakis képzett aromaterapeutától fogadj el! – szájon át alkalmazzuk terápiás céllal az illóolajokat, melyek a béltraktusból szívódnak fel.

Az illóolajok belégzésekor azok az orrüreg nyálkahártyáján át szívódnak fel, majd a szaglósejtekből az információ az I. számú agyidegen keresztül közvetlenül az agyba jut. A szagingerek itt a limbikus rendszeren keresztül hatnak. (Limbikus rendszer= ahol a külvilág ingerei átalakulnak érzelmekké.) És például így befolyásolják a kedélyállapotunkat:   

  •  Citrus bergamia (bergamott): antidepresszáns hatású
  • Panarom Fény esszencia:  nyugtató, harmonizáló, feszültségoldó, és „fényt hozó” illóolaj-keverék
  • Lavandula super (levendula szuper): álmatlanság esetére (míg a többi levendula fajnak más-más specifikus erősségei vannak)
  • A vallási rituáléknál is használnak illóolajokat, például a Commiphora molmol (mirha) és a Boswelia carteri (tömjén) illóolaját, mivel mindkettő meditatív hatású, segíti az elmélkedést, de ugyanakkor számos egyéb jótékony hatással is bírnak.

Bergamot 

Citrus bergamia növény

A mirhaolaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító. A balzsamból vagy illóolajból alkohollal készült kivonatot szájüregi gyulladások és fekélyek kezelésére használják. Aromalámpából elpárologtatva pedig jó légtérfertőtlenítő. Segíti az elmélkedést, a meditációt. A mirhaolajat tartalmazó készítmények jól használhatók kisebb kozmetikai bőrhibák és gombás bőrelváltozások kezelésére.

A tömjén illóolaja nyugtató, antimikrobiális, köptető, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító. Elősegíti az elmélyült gondolkodást, a meditációt, valamint az ellazulást. Fontos felhasználási területe a légúti panaszok kezelése is, ahol inhalálásra, szaunához és fürdőkhöz is alkalmazzák, de a bőrápolásban is használják. 

Szubtilis aromaterápia

Amikor az illóolajok energiája megérinti a szellemet, a fizikai test feletti testeket is.  Ez a hatásmechanizmus fiziológiailag MÉG nem megfogható. Az illóolajok a kiindulási növényeknek a koncentrált finom energiáját hordozzák, a szubtilis aromaterápia ezt az energiát alkalmazza. A szubtilis aromaterápiának az egyénre gyakorolt hatása szinte mindenkinél más és más. Egységes azonban, hogy a pszichét mindig a harmónia irányába mozdítja el. A szubtilis aromaterápia befogadásához nyitottság, türelem, és intuíció kell.

Gondolkodtál már azon, hogy egy-egy illat miért vonz annyira, mi az az illat, amit egy időpillanatban teljesen elutasítasz, aztán valamennyi  idő eltelte után mégis megszólít? Ha valóban kíváncsi vagy egy-egy illat rád gyakorolt hatására, akkor túl kell lépned annak fizikai ismérvein. Gondolok itt arra, hogy csípős, friss, könnyed, stb. szagú. El kell mélyedned benne. Be kell engedned a tudatodba, szívedbe, lelkedbe. Figyelned kell az intuíciódra.

Remélem, már senkit sem kell arra emlékeztetnem, hogy mindezt csak kiváló minőségű illóolajokkal teheti meg. Hiszen a többi meg sem szólít.

Jónéhány évvel ezelőtt a geránium (Pelargonium asperum Egypt) illóolajával világgá lehetett volna kergetni. Majd valahogyan összebarátkoztunk. Beengedtem, megszólított, meghozta a változásokat, majd semlegessé vált számomra. A jázmin illóolaja (Jasminum officinalis) szerelem volt első találkozásra. Sok változást hozott, emlékszem egy időben az arckrémembe is belekerült, hogy még intenzívebb legyen a kapcsolatunk. Most is nagyon kedvelem, de már lecsendesedett a viszonyunk. A legújabb vonzalmam a Citrus aurantium fleur (neroli, keserűnarancs virág) illóolajához köt. Erősíti bennem az intuíciót, szárnyalásra késztet, a lelkem végtelen szabadságának érzetével ajándékoz meg. A földhöz kötő béklyóktól szabadít meg. Nem mellesleg pedig kedélyjavító hatása is van. Most jojoba olajba keverve parfümként használom, és illata nem hagyja érintetlenül a környezetemet sem.

Arra bíztatlak, hogy nyiss utat a szívedben, a lelkedben az illóolajok hívó szavának!

szivarvany kep 2

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

 

0
Tavaszi méregtelenítés lépésről lépésre
Komplementer medicina = kiegészítő, holisztikus, a...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 29. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép