Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
8 minutes reading time (1575 words)

Pajzsmirigy alulműködés: a szárnyaszegett pillangó

960x540_2

A pajzsmirigy alulműködés gyakori betegség, mégis kevesen tudnak érintettségükről. Megváltozik a testformád, hullámzik a kedélyállapotod, csökken a szellemi teljesítőképességed, és nem érted miért vagy állandóan fáradt. Legtöbbször azért nem foglalkozik senki (beleértve pácienst és orvost is) ezekkel a tünetekkel, mert túl általánosak. 9 éve élek kezelt pajzsmirigy alulműködéssel. Az alábbiakban összegyűjtöttem amit feltétlenül tudnod kell a pajzsmirigy alulműködésről, annak tüneteiről, a kezelés módjáról, különös tekintettel a természetes, életmódbeli kiegészítő lehetőségekre. 

A pajzsmirigy a hormonrendszerünk karmestere. Hibás működése esetén disszonancia alakul ki, amely szinte valamennyi élettani működésünkre kihat. Aztán minden elkezd szépen lassulni. Eleinte csak csendben, majd egyre harsányabb problémákat okozva az anyagcserében, a hormonrendszerben, az idegrendszerben.  A pajzsmirigy a nyakon a gége előtt elhelyezkedő PILLANGÓ alkú mirigyes szerv, mely hormont termel. A hormonjai a T3 – trijód-tironin, és a T4 - tiroxin. A szervezetünk a T3 hormont használja fel, mely a T4 hormonból enzimek átalakító hatására jön létre, amennyiben jól működik a rendszer.

Miért alakul ki pajzsmirigy alulműködés?

  • jódhiány miatt, ez a legegyszerűbb és leggyakoribb oka
  • krónikus gyulladás miatt (Hashimoto), mely oka autoimmun folyamat, kialakulása szoros kapcsolatban áll a stresszel
  • akut vagy szubakut gyulladás miatt
  • nem a pajzsmirigyben van az elsődleges hiba, hanem például az agyalapi mirigyben, mely kihat a pajzsmirigy működésére
  • nem jó a T4- T3 hormon konverzió, tehát hiába szedi valaki a tiroxin (T4) hormont tartalmazó gyógyszert, az nem megfelelően alakul át T3 hormonná
  • korábbi orvosi kezelés miatt (pl. pajzsmirigy műtét következménye)
  • veleszületett elégtelenség 

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

  • indokolatlan súlygyarapodás
  • fogyásképtelenség
  • a testforma megvastagodik
  • holdvilág arc (a homlok, az arc kiszélesedik)
  • az arcvonások megvastagodnak, megkeményednek
  • szemöldök külső részének kiritkulása
  • hajhullás
  • bőrszárazság, főleg a lábszárakon, kézfejeken
  • rossz alvásminőség
  • krónikus fáradtság
  • ingerlékenység
  • hangulatingadozások
  • depresszió
  • nemi vágy és működés megváltozása, csökkenése
  • koncentrációs képesség romlása
  • szellemi teljesítőképesség csökkenése
  • bizonytalan térérzékelés
  • vizesedés

IMG 9137

A képen én vagyok, 11-es TSH-val

Nem törvényszerű, hogy minden tünet együttesen fennálljon, de ha már 3-4 tünetet észlelsz magadon, megfelelő magyarázat nélkül, érdemes a pajzsmirigy kivizsgálását kérned. Jóleső elégedettséggel tölt el, hogy 9 évnyi kezelt Hashimoto után, - korábban megtapasztalva az összes fentiekben felsorolt tünetet, - mára már egyik sem áll fenn. Amikor egyik-másik felüti a fejét, azonnal tudom, hogy mi a teendőm, hogy visszaállítsam az egyensúlyt.

A pajzsmirigy alulműködés vizsgálata

Laborvizsgálattal vérből

A alábbi értékeket szükséges megviszgálni az ALAPSZŰRÉS-hez. Bármilyen eltérés esetén további, vérből nézhető mutatók vizsgálata szükséges (hozzáértő) endokrinológus szakorvos utasítása alapján, illetve más diagnosztikai vizsgálatok is, ugyanis ezekből az adatokból még nem állítható fel pontos diagnózis!

TSH – Thyreoidea-stimuláló hormon

Az agyalapi mirigy által termelt hormon feladata, hogy stimulálja a pajzsmirigy működését. Tehát ha a pajzsmirigy lassulni kezd, akkor elvileg a TSH hormon értéke megnövekszik. Feltételezhetően ilyenkor a pajzsmirgy saját hormontermelése (T3 és T4 hormonok) is csökkenni kezd a pajzsmirigy lassuló működése miatt. De azért ez soha nem ilyen egyszerű. A jelenlegi gyakorlat szerint a családorvos által felírt laborvizsgálattal csak a TSH értéket nézik meg a TB-s laborban. Csak abban az esetben néznek szabad T3 és T4 értékeket, ha a TSH értéke nem jó. Ennek a rutinnak van azért több szépséghibája is:

- Már régen lehet valakinek kevés/csökkenő T3 és T4 mennyisége, de a  TSH értéke még „határértéken” belül van, így ki sem derül, hogy alulműködik a pajzsmirigye.

- Valaki kezelt pajzsmirigy beteg, tehát a gyógyszer szedése miatt normális a TSH értéke. De a gyógyszer adagját soha nem szabad a TSH értékhez igazítani, hiszen a gyógyszer tiroxin hormont tartalmaz, ami a T4 hormon. A saját T4 hormon termelés ismerete nélkül akkor mihez is állítják a gyógyszer adagolását???

- A mágikus „határérték” szerint, ami az egészségügyi gyakorlatban a 0,4 – 4,0 mIU/L tartományt jelenti, hogyan lehetne egyformán kezelni egy 14 éves növésben lévő fiút, egy 66 éves menopauza utáni hölgyet, egy alacsony, vékony testalkatú fiatal nőt, aki gyermeket szeretne, vagy egy 50 éves robosztus testalkatú férfit? Ugyanakkor Nyugat-Európában ennél jóval szigorúbban értékelik a leleteket (vannak pácienseim Nagy-Britanniából, Németországból és Ausztriából is), például ha egy fogamzóképes korú nőnek 2,4 feletti a TSH értéke,  további vizsgálatokat rendelnek el.

FT4 – szabad tiroxin hormon, FT3 – szabad trijód-tironin hormon

Minden esetben meg kell nézni a szintjüket, figyelni az értékekben bekövetkező tendenciát, és azt, hogy a T4-T3 konverzió megvalósul-e.

ATPO – anti-thyroid peroxidáz antitest

Értéke jelzi, ha autoimmun eredetű a pajzsmirigy betegség, további vizsgálatok szükségesek.

A fenti mutatókról további érdekességeket olvashatsz a következő linken:

http://www.btf-thyroid.org/information/quick-guides/97-thyroid-function-tests

D-vitamin, vas

Ezek értéke pajzsmirigy alulműködés esetén jellemzően nagyon alacsony, figyelni és pótolni kell őket.

CRP – C-reaktív protein

Akut gyulladás esetén termelődik a szervezetben, utalhat akut pajzsmirgy gyulladásra. 

A pajzsmirgy-diagnosztika további vizsgálatai

ultrahang, CT, biopszia, izotópos vizsgálat

 ostrogen dominancia pin

 Kép: TheHeartySoul.com

A pajzsmirigy alulműködés kezelése

Elsősorban orvosi feladat, ugyanakkor az endokrinológia sem tud maradéktalanul megoldást nyújtani a vele járó kellemetlen tünetek teljeskörű kezelésére. 9 éve élek kezelt pajzsmirigy alulműködéssel, kitűnő endokrinológus orvosom van, mégis állandó kihívást jelent az életemben a hormon egyensúly fenntartása. (De azért jól megy :-) ) A hiányzó pajzsmirigy hormon gyógyszerrel történő pótlása alap, emellett azonban számos életmódbeli kiegészítést kell megtenni a hormon egyensúly megteremtéséért, melyekkel a gyógyszer dózisa is csökkenthető. Véleményem szerint a pajzsmirigy hormon gyógyszerrel történő pótlása nélkül sokkal nagyobb probléma alakul ki a szervezetben, hiszen a pajzsmirigy a hormonrendszer karmestere, és nem szerencsés, ha össze-vissza vezényel! A kulcs a gyógyszer adagolásában van, mert a túl nagy dózis meg arra ösztönzi a pajzsmirigyet, hogy még lustábban működjön. A tökéletes egyensúlyt viszont – nekem ez a tapasztalatom – csak a gyógyszerrel megteremteni nem lehet. Illetve a gyógyszer dózisát elég gyakran felül kell vizsgálni ahhoz, hogy az ideálishoz leginkább közelítő mennyiség jusson a szervezetbe. 

A pajzsmirigy alulműködés természetes kezelése

Fontos tudni, hogy mi a kialakult pajzsmirigy alulműködés oka, mi a pontos diagnózis. Ehhez endokrinológus szakorvos szükséges. A továbbiakban pedig az életmódbeli kiegészítéseket is ennek megfelelően kell alkalmaznunk.

1. Nyomelemek pótlása

A szelén, jód (csak bizonyos esetekben!), vas pótlására az étrendkiegészítők mellett választhatunk természetes forrásokat is. A szelén természetes forrásai: búzacsíra, korpa, tonhal, hagyma, paradicsom, brokkoli. A jód természetes forrásai: jódban gazdag talajon nőtt főzelék zöldségek (sajnos ez nem jellemző a magyar termőterületekre), valamennyi tengeri hal, rák, moszatok és algák. A vas természetes forrásai: sertésmáj, marhamáj, szív és vese, nyers kagyló, vörös húsok, tojás sárgája, dió, bab, zabpehely, mák, mogyoró. Felszívódását gátolja a koffein, a tojás fehérje, és a teljes búzában lévő fitátok. A  C-vitamin pedig segíti.

2. D-vitamin pótlása

Tölts elég időt a friss levegőn, fényben, de jó ha tudod, hogy hiába aszalódsz órákat a napon, a bőrrák kockázatán kívül semmi más szintje nem emelkedik meg. A D-vitamin termelésünk maximuma időintervallumonként adott. Étrend kiegészítőkkel tudod pótolni a hiányt, de fontos, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért ilyen közegben bevéve tud a legjobban hasznosulni.

3. Táplálkozás

Egyedi szükségletekkel rendelkezünk, nincs mindenki számára egyformán „jó” étrend. Egy szakember segítségével megfelelően kialakított egyéni étrenddel nagyon sokat tehetsz a gyógyulásért bármilyen betegség esetén. Fontos a rendszeres, napi 5-6 étkezés, a bevitt tápanyagok aránya, mennyisége. Autoimmun eredetű pajzsmirigy betegségnél csökkenthető az antitestek száma bizonyos táplálékok elhagyásával, mint például a glutén, a tejtermékek, vagy a serkentő hatású élelmiszerek. A bőrszárazságot pedig a táplálékkal bevitt, többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásával is csökkentheted, mint például a hidegen sajtolt növényi olajok.

A pajzsmirigy alulműködésnek gyakran társbetegsége a 2-es típusú diabetes, vagy az inzulinrezisztencia, ezért nagyon fontos, hogy az IR étrend elveit is beépítsd a táplálkozásoba. Erről itt olvashatsz többet: Inzulinrezisztencia: Csak divat vagy kezelendő állapot?

4. Alvás

Jellegzetes tünet a nyugtalan, rossz minőségű alvás. Amint sikerül a hormonális egyensúlyt visszaállítani, javul az alvás minősége is. És amint nem alszol eleget, azonnal ismét borul a hormonális egyensúly.

5. Mozgás

Gyakorlatilag szinte minden sport jótékony hatású pajzsmirigy alulműködés esetén, abban az esetben, ha rendszeresen végzed. (A rendszeres sport heti 3-5 alkalmat jelent, izzadással jár, alkalmanként legalább 60 percig tart.) A jógában vannak kimondottan a pajzsmirigy működését harmonizáló gyakorlatok is, ezeket végezd el minden nap.

IMG 9022

6. A hormonrendszer finomhangolása

Nekem az a tapasztalatom, hogy csak a gyógyszer formában történő hormonpótlással nem lehet megteremteni a tökéletes egyensúlyt. Összes érdemeinek elismerése mellet az endokrinológia erre nem képes. A  következő komplementer terápiák viszont alkalmasak rá: Hagyományos Kínai orvoslásból a masszázs, köpöly terápiák, akupresszúrás és akupunktúrás kezelések, a tibeti hangtál terápia, vagy a homeopátia, a fitoterápia.

17546643 646107268913995 2527177292538184643 o

 

És végül egy személyes megjegyzés: Egy kisvárosban nőttem fel. Amikor hazamegyek, az utcán járva szembesülök azzal, hogy a kortársaim, egykori játszótársaim többsége, de az idősebb korosztály is, főként a nők – a külső tünetek alapján – egészen biztosan kezeletlen pajzsmirigy alulműködésben, és annak társbetegségében, inzulinrezisztenciában szenved. Nem kell, hogy az évek múlásával folyamatosan rajtunk ragadjanak a kilók! Nem kell elfogadni, hogy egy középkorú nőnek megritkul a haja, esetleg kinő az arcszőrzete. Nem kell elfogadni, hogy évekig sikertelenül próbálkozzon egy fiatal asszony a teherbeeséssel! Sajnos tudom, hogy vidéken – tisztelet a kivételnek – sokkal nehezebb szakszerű endokrinológiai ellátáshoz jutni, de segítsetek egymásnak, segítsetek magatoknak, ismerjétek fel, hogy gond van, és segítség kell! Ez az üzenetem, ez a kérésem, segítsünk egymásnak, mert a pajzsmirigy alulműködés kitűnően kezelhető és egyensúlyban tartható betegség. Nem kell, hogy megkeserítse az életünket!

Ne legyél szárnyaszegett pillangó!

22447013 304260946720710 1388582452 n

Kép: Pinterest

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

Felhasznált irodalom: 

- saját egészségügyi tanulmányaim és a 9 évnyi, kezelt Hashimotos életmódbeli tapasztalataim

- a pajzsmirigy alulműködéssel élő pácienseim életmódbeli tapasztalatai

- http://www.btf-thyroid.org/information/quick-guides/97-thyroid-function-tests

- Erasmus Universyt Rotterdam, Layal Chaker tanulmánya a pajzsmirgy alulműködés és a 2-es típusú diabetes, valamint az inzulinrezisztencia kapcsolatáról, mint társbetegségek

https://www.researchgate.net/publication/308817037_Thyroid_function_and_risk_of_type_2_diabetes_A_population-based_prospective_cohort_study

Earl Mindell: Vitamin Biblia

A borítókép eredete: Pinterest

 

0
Ételallergia vagy ételintolerancia?
Félmaratoni visszaszámlálás: RACE DAY

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások 1

Vendég - Varjasi Magdolna - 2021. január 20. szerda, 10:08

Köszönöm a hasznos tanácsokat!

:)Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 19. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép