(Farsangi) túrófánk kevés szénhidráttal

Napok óta azon töprengek, hogyan ehetnék én is fánkot. Még soha nem sütöttem, nekem valót venni viszont nem egyszerű. Volt egy halvány próbálkozásom egy vegán étteremben, de a gyümölcscukor - fehér tönkölyliszt kombinációhoz nem fűlött a fogam. Ráadásul ma reggel óta a barátnőim is a fánk evéssel húztak a cseten. Nekem meg csak folyt a nyálam. Amikor hazaértem, hirtelen felindulásból kirámoltam a spájzot, és mutatom, hogy mit sütöttem belőle.  

 
FullSizeRender masolata 2

 

A hozzávalók

250 gramm krémes túró

3 egész tojás

1 rúd vanília magja kikaparva

1 fél citrom reszelt héja (vigyázz, hogy a citrom héja ne legyen kezelt!)

1 csapott evőkanál stevia-inulin por (szerintem ez kb. 3 evőkanál eritritnek felel meg)

50 gramm teljeskiőrlésű zabliszt

50 gramm mandulaliszt

14 gramm utifűmaghéj

kókuszzsír a sütéshez

 

Így készült

A túrót és az egész tojásokat az édesítővel krémesre kevertem, hozzáadtam a vaníliát, citromhéjat, majd sorban a liszteket és az utifűmaghéjat is. Ilyenkor még kicsit lágynak tűnhet a tészta, hagyni kell 15 percet pihenni. Ezalatt az utifűmaghéj megszívja magát, és kézzel is jól formázhatóvá válik a keverék. Pici mandarin nagyságú lapított golyókat formáztam belőle vizes kézzel. Azért nem nagyobbakat, hogy könnyen átsüljön a fánk közepe is. Kókuszzsírban sütöttem ki. Ehhez praktikus olyan edényt használnod, aminek nem ragad bele az aljába a túrós massza. Úgy gondolom, hogy sütőben is meg lehet sütni, zsiradék nélkül, ha sütőpapírra teszed a fánkocskákat.

FullSizeRender masolata 4

 

A szénhidráttartalom kiszámítása

A túróra, tojásra, vaníliára, citromhéjra, utifűmaghéjra és az édesítőre nem számoltam szénhidrát tartalmat.

Az 50 gramm tk. zabliszt 36 gramm CH, az 50 gramm mandulaliszt 2 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez összesen 38 gramm, és 12 fánk lett belőle. Azaz fánkonként 3,16 gramm szénhidrát.

Rögtön javasolnám is, hogy legalább 2 adagot készíts belőle egyszerre, mert a fánkoknak kihűlni nem nagyon maradt ideje nálunk. Jó étvágyat!

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az Airmid nyomában Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!