szerkesztett

Van néhány kérdés, ami minden futót foglalkoztat, és mégsem az edzésről szól. Például, hogy mit egyen futás előtt-után, hogyan töltse fel a szervezetét egy hosszabb verseny előtt, és hány napot szánjon erre. Rossz hírem van: ha valóban csúcsteljesítményt szeretnél elérni a kitűzött versenyen, legalább annyi energiát kell fordítanod az életmódodra, mint a futásra. Ezt 2 napból nem úszod meg...

Nézzünk, mely területekre érdemes fokozottan koncentrálni: 

1. A táplálkozás optimalizálása kicsit bonyolultabb, mint hogy egyél zabkását és banánt futás előtt. Eltérő az energiaszükségletünk, ezen belül is a makronutriensek (szénhidrátok, zsírok és fehérjék) bevitelének aránya. Az állóképességi sportolóknál közös az emelkedett a szénhidrát igény, ezt azonban finomítani kell az egyén egészségi állapota szerint. A nehézség ott kezdődik, hogy kevesen vannak tisztában saját egészségi állapotukat illetően, emiatt meglepetésként éri őket, hogy a sok futás ellenére sem fogynak, vagy hogy rendszeresen eléheznek az első óra után. Egy jól beállított étrend mellett viszont van elég energia a futáshoz, stabil teljesítmény, és szükség esetén zsírszövet vesztés is. Az alapelvek pedig könnyen megtanulhatók. 

2. A túledzettség fogalma szintén ismerős. Tudtad, hogy nem csak a sok futástól, edzéstől kerülhet a szervezetünk ilyen állapotba? Egy amatőr sportolót ritkán fenyegeti a veszély, hogy a napi 2-3 edzés heti 7 napon keresztül kimeríti. Ellenben hajnalban kel, gyereket visz iskolába, napi 8-10 órát dolgozik a munkahelyén, késő éjjel fekszik le, és a megfeszített tempó mellé szorítja be a sok órás futóedzéseket. Ez a csomag így egyben már könnyen vezethet mellékvesekéreg kimerüléshez, és annak összes, nem kívánatos hormonális hatásához. A jó hír, hogy átgondolt, rendezett napi rutinnal elkerülhető, ha pedig már kialakult, tudatos életmóddal rendezhető. 

3. Egy futó alvásigénye minden megtett kilométerrel arányosan nő. Mégis általában az alvásra szánt idővel van a legtöbb gond. Emellett az alvásunk minősége ritkán kap megfelelő figyelmet. Melyek azok az előkészületek és praktikák, amelyek a jó alvást segítik elő? A kialvatlanság nem csak a teljesítményünket befolyásolja, hanem komoly egészségügyi problémákhoz, gyakran hormonális elváltozásokhoz is vezethet. 

4. A regenerációt az alvás mellett más eszközökkel is támogathatjuk. Persze, csak ha időt teremtünk rá. A különféle terápiák, természetes eljárások mellett az adaptogén gyógynövények és az étrendkiegészítők is segítenek ebben. Utóbbiak sem csodaszerek, ráadásul vannak köztük dopping listás készítmények is. Hatásukat akkor fejtik ki a legjobban, ha a táplálkozásunk gazdag vitális anyagokban. Egy kis tanulással te is rutint szerezhetsz abban, hogy a futáshoz (is) nélkülözhetetlen vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, rostok, esszenciális zsírsavak, aromaanyagok mely élelmiszerek fogyasztásával pótolhatók. 

A november 15-i szemináriumon, melynek címe „A csúcsteljesítmény számodra is elérhető!” ezeket a témákat fogom kifejteni. További részleteket itt találsz: https://www.airmid.hu/eloadasok.html

 

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!