detox-1995433_1920

Testünk sejtjeit, szerveit, izmait a helyes működés érdekében megfelelően kell táplálnunk. Az éltető oxigén és a táplálék hatékony áramlásához és felvételéhez „tiszta környezetre” van szükségük. Tavasszal különösen fontos, hogy a téli időszakban felgyülemlett salakanyagoktól megszabadítsuk a szervezetünket, lehetővé téve az energia szabad áramlását. Ajánlott azonban minden évszakváltáskor megismételnünk ezt a méregtelenítést, alkalmanként a kúra ajánlott időtartama 3-9 hét. 

A méregtelenítés folyamata

El kell távolítani testünkből (és környezetükből) a szennyeződéseket, salakanyagokat. Ilyen szennyeződések például a metabolikus hulladékok, a gyógyszerek, nehézfémek, egyéb vegyi anyagok, vagy a testben képződött nyálkák, fel nem használt többlet fehérjék, stb. Az alábbi bejegyzésben olyan gyógynövényekről és gyógyító táplálékokról írok, melyek ebben segítenek.

1. A mérgek bevitelének megszüntetése

Ilyen anyagok például a vegyszerek, gyógyszerek, a finomított szénhidrátok, vagy sokszor eszünkbe sem jut, hogy például „bőrápolás” közben mi is az, amit a bőrünkre kenünk, és az onnan felszívódik. Tartózkodjunk ilyenkor a nehéz ételektől, az alkoholtól, kávétól, és a nikotintól is. 

2. Tápláló anyagok bevitele

Étrendünk összeállításánál törekedjünk a könnyen emészthető, tápanyagban bővelkedő élelmiszerek fogyasztására. Gyógyító táplálékok például a frissen préselt zöldség, gyógynövény levek, mérsékelt mennyiségben a friss gyümölcsök, az értékes gabonák, a tavaszi friss (nem primőr) zöldségfélék, fűszernövények. 

beetroot 3150856 1920                                                                                           

3. Életmódbeli támogatás

Általában mindenkor, de a kúra ideje alatt különösen fontos, hogy mozogjunk többet a friss levegőn. Tartsunk szabályozott napi ritmust az alvással, munkával, pihenéssel eltöltött időszakokban, tegyünk rendet, tartsunk nagytakarítást a gondolatainkban, lelki és mentális életünkben is. Különösen fontos az elegendő és nyugodt alvás, hiszen szervezetünk ilyenkor tud regenerálódni.

sleep 2603545 1920 

4. A kiválasztó szervek támogatása, serkentése

Kiválasztó szerveink a bőr, a vese, a máj, és a belek. Ezekből kiválasztódva a méreganyagok a vérbe, és a nyirokba kerülnek, az izzadsággal, vizelettel, széklettel távoznak a szervezetből.  Gyógyteák, gyógynövény készítmények és elegendő mennyiségű víz fogyasztásával vezethetjük ki a salakanyagokat a szervezetünkből.

Bőrünk a legnagyobb felületű kiválasztó szervünk. Száraz keféléssel, váltófürdővel serkenthetjük a jobb vérellátását és légzését, így fokozhatjuk a bőrön keresztüli kiválasztást. Az izzasztás is rendkívül hatékony módszer, akár sportolás közben, vagy szaunában, akár izzasztó hatású gyógynövényekkel végezzük, mint például a gyömbér, vagy a hársfavirág.

hammam 2319188 1920

 

A vese támogatásához, a mérgek kivezetéséhez használjunk vizelethajtó és anyagcsere fokozó gyógynövényeket, mint a mezei zsurló, vagy a csalán, a nyírfalevél, hibiszkusz, aranyvessző vagy a gyermekláncfű. A gyógyteák fogyasztása mellett igyunk elegendő mennyiségű vizet is, ami szintén a méreganyagok kivezetését segíti.. 

dandelion 2232626 1920

 

A zsurló tea elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy míg a többi felsorolt veseműködést serkentő gyógynövény teáját forrázással készítjük, addig a mezei zsurló teájához 2 teáskanálnyi szárított zöld hajtását 3 dl vízben 10 percig főzzük, majd 15 percig lefedve állni hagyjuk, és csak utána fogyasztjuk, vagy adjuk a teakeverékhez. Ne használjuk 6 hétnél tovább, és egyáltalán ne alkalmazzuk bármilyen vesebetegség, vagy várandósság esetén.

A veseműködést támogató teák használatánál különösen ügyeljünk arra, hogy fennálló szívbetegség, illetve várandósság esetén mindig kérjük ki szakember tanácsát az alkalmazható gyógynövényekről.

A máj a legfőbb méregtelenítő szervünk.

A máj működését olyan gyógynövényekkel segíthetjük, mint a

máriatövismag, az articsókalevél, cékla,

gyermekláncfű, cickafark, mezei katáng, ánizs vagy az ezerjófű teája.

Ide tartoznak még az epeműködést serkentő gyógynövények is, mint pl. a borsmenta, az édeskömény. A májra ható teákat 20 perccel étkezés előtt, édesítés nélkül fogyasztjuk.

A beleken keresztüli kiválasztást elsősorban az élelmi rostokban gazdag táplálkozás támogatja, illetve olyan gyógynövények, mint a gyermekláncfű, a cickafark, a galambbegysaláta, a lenmag, vagy például az útifűmaghéj.

flax seed 398067 1920

A keserűanyagokat tartalmazó növények, mint például a

gyermekláncfű, ezerjófű, cickafark, kamilla, mezei katáng, tárnics,

fehér üröm elősegítik az emésztőnedvek termelődését,

így megelőzhető a felfúvódás, támogatják a máj és az epe működését. Ezért keserűanyagot tartalmazó gyógynövény minden méregtelenítő teakeverékbe kerüljön!   

 

A böjtölés

A böjt eredetét tekintve nem egy természetgyógyászati módszer, hanem egy vallási szokás. A böjt célja elsősorban a lelki ráhangolódás volt valamilyen vallási rítusra. A keresztény kultúrában az adventi és a húsvét előtti böjtnek már több évszázada élő hagyománya van. A böjt megtartásának módszere pedig generációkról generációkra szállt, a rituálék részletes átadásával. 

meditation 2643790 1920 

Ma a böjtölést legtöbben már a testi és lelki egészségük megőrzésének érdekében választják. A böjt rendszere jóval több, mint egy hagyományos méregtelenítés.

A böjt egy komplex gyógyító program, melynek során

a testünk és lelkünk is megtisztul,

a sejtjeink működése áthangolódik.

A böjtnek minden esetben van egy bevezető szakasza, a ráhangolódás, amikor kilépünk az addigi megszokott életrendszerünkből, elhagyjuk a káros anyagok bevitelét, fokozatosan könnyítünk a szervezetünk működésén. Majd következik maga a böjtölés, amikor legtöbbször a szilárd táplálékot megvonjuk a szervezettől, helyette zöldségek és gyümölcsök szűrt levét, ásványvizet fogyasztunk. Különböző tisztító módszereket alkalmazhatunk, úgymint beöntések, izzasztások, pakolások, masszázsok. Fontos szerep jut a meditációnak, a friss levegőn végzett kíméletes mozgásnak is, és a pihenésnek, alvásnak. A böjt végeztével pedig következik a lassú, fokozatos visszatérés az általános működéshez.

vegetable juices 1725835 1920

Böjt során az első nap a vércukorszint lezuhan, elkezdenek kiürülni a glikogén készletek a májból, az izmokból. A szervezet ezután kezdi meg a fehérje kivonását a szövetekből, annak érdekében, hogy glükózt termeljen. Az első napot követően a test lassan alkalmazkodik és zsírt kezd használni energiaforrásnak, valamint megőrizni a fehérjét. A szervezet néhány nap leforgása alatt átáll az úgynevezett belső energiaprogramra. Ez azt jelenti, hogy hozzáférhetővé válnak a belső tápanyagraktárak.  

Az egy napos böjt kimeríti a fehérjekészleteket és a

zsírszövetekben tárolt méreganyagokra semmilyen hatással sincs.

Ezért a böjt ajánlott minimális időtartama 3 nap,

de a böjt fajtájától függően akár több hétig is folytatható. 

Nagyon fontos, hogy böjtöt megkezdeni csak alapos, szakszerű és holisztikus orvosi ellenőrzés után és mellett szabad! Az első alkalomkor mindenképpen!  Böjtölni csak böjtben jártas terapeuta irányítása mellett szabad!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

Felhasznált szakirodalom: 

Ursel Bühring: Testünk lelkünk ápolása

Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!

Rápóti-Romvári: Gyógyító növények

Ingrid és Peter Schönefelder: Gyógynövényhatározó

Természetes gyógymódok – Komplementer Medicina: Dr. Karácsony Ferenc: A böjt

Fotók:

Pixabay